Home Интернет Брюксел призна, че европарламентът може да отхвърли АCТА

Брюксел призна, че европарламентът може да отхвърли АCТА

4 second read
0
0
97

Брюксел призна, че европарламентът може да отхвърли АCТА © снимка: БГНЕС, архив

Евродепутатите могат да погребат спорното споразумение за борба с фалшификатите, ако го отхвърлят, преди да е направена юридическа оценка на документа, предаде ДПА, цитирайки Европейската комисия.

Говорителят на комисията Джон Кланси заяви, че ако в Европарламента има съгласие да се гласува отрицателно, това ще значи, че въпросът е закрит и споразумението АСТА няма да влезе в сила.

През януари 22 от 27-те членки на ЕС, както и ЕК подписаха споразумението, породило опасения, че посяга на свободата в интернет. В много страни имаше протести срещу АCТА, подписано също така от САЩ, Япония, Австралия, Канада, Южна Корея и Сингапур.

Критиците на споразумението, което установява световни стандарти срещу фалшифицираните стоки, нелицензираните генерични лекарства и онлайн пиратството, твърдят, че то ще улесни затварянето на интернет сайтове.

За да се уталожи напрежението, миналия месец комисарят на ЕС по търговията Карел де Гухт каза, че ще поиска Европейският съд (върховната съдебна инстанция на съюза) да се произнесе дали АСТА не нарушава някое основно човешко право или някой от законите на ЕС, предава БТА. Вчера обаче търговската комисия на ЕП гласува против това да се присъединят към подобен иск от страна на ЕК и с това разчисти пътя за общо гласуване по АСТА в Европейския парламент през юни.

Ако беше избран вариантът Европейският съд да се произнесе по законосъобразността на АСТА, процедурата щеше да отнеме до 20 месеца.

Все още не е ясно дали евродепутатите ще изпълнят заканата си да отхвърлят АСТА преди съдът да се е произнесъл. Даниел Каспари, говорител на търговската комисия от консервативната Европейска народна партия, каза, че през следващите няколко месеца парламентът трябва да прояви по-голяма гъвкавост по въпроса как да процедира по-нататък. Колегата му от групата на социалистите и демократите Бернд Ланге заяви обаче, че неговата група твърдо е решила да отхвърли споразумението. „От самото начало това беше грешка – фалшифицирането на стоки и интернет съдържанието да се слагат в едно и също споразумение. . . Не можем да подкрепим текста в този му вид. АСТА ще бъде погребана още преди лятото“, предрече той.

Източник: dariknews.bg
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Check Also

Индексация в Google мълниеносно за 60 секунди!

Днес ще поговорим за това, как да ускорите индексацията в Google на вашата нова статия. Ка…