Home Джумла ръководство – инсталиране на Джумла! (Joomla!)

Джумла ръководство – инсталиране на Джумла! (Joomla!)

Предварителни условия

За да си инсталирате Джумла! – една от най-популярнитесистеми за управление на съдържанието, трябва да имате хостинг план, който покрива няколко задължителни условия:

  • Apache сървър версия минимум 1.3, най-добре 2+. Джумла! е оптимизирана за работа със сървърите Apache и макар че по всяка вероятност ще върви и на други сървъри, като напр. Windows IIS, това не е гарантирано от създателите на програмата.
  • база данни – MySQL, минимална версия 3.23.х, за предпочитане по-новите 4 или 5. В базите данни се съхранява информацията, която въвеждате за сайта си освен информацията, която използва самата Джумла!. Програмата би могла да работи и с други бази данни, но засега официално се поддържа само MySQL. Това е една от най-често предлаганите бази данни от страна на хостинг компаниите, така че това условие не би трябвало да е проблем.
  • PHP – информацията за сайта се обработва от PHP, език за програмиране – Джумла се нуждае от минимална версия 4.3.х, но няма да навреди ако ползвате по-нова версия – 5+.
  • Освен основните файлове за PHP, трябва да са инсталирани и модулите mod_mysql, mod_xml, и mod_zlib

Ако инсталирате Джумла на собствения си компютър за експериментални цели, можете да изпълните всички горепосочени условия като си инсталирате пакета XAMPP – той съдържа сървър Apache, MySQL бази данни и PHP. Можете да проверите настройките на PHP като създадете в основната директория на сайта си файл phpinfo.php със следното съдържание: 

Информацията за инсталирания PHP можете да прочетете като насочите браузъра си към адрес [име на сайта]/phpinfo.php

Подготовка

База данни

MySQLДжумла се нуждае от бази данни за работата си. Ако не сте създавали бази данни до този момент – потърсете в контролния си панел надпис като „MySQL“, „бази данни“ или нещо подобно. Следвайки връзката, менюто би трябвало да ви дава възможност да въведете потребителско име и парола.

За препоръчване е да използвате генератора на пароли, който ще създаде трудна за отгатване парола. Тази парола почти никога няма да ви трябва, така че няма да се налага да помните странна комбинация от букви-цифри-знаци. Запишете си обаче точно името на базата данни, потребителското име и паролата, защото те ще ви трябват при инсталирането на Джумла.

Ако при създаване на базата данни имате възможност да избирате колацията на базата данни, изберете UTF-8. Това е кодировка, която поддържа всякакви езици – използваната по цял свят Джумла не случайно използва именно такава универсална кодировка.

FTP акаунт

FTP accountПри някои хостинг планове се случват проблеми поради управлението на разрешенията за достъп до файлове. Джумла се справя с тези евентуални проблеми като наслагва FTP пласт (layer), чрез който управлява достъпа до файловете. За целта е необходим достъп през FTP акаунт. Ако все още не сте си направили, добавете FTP потребител и си запишете името и паролата за него.

Разполагане на инсталационния пакет

file managerСвалете инсталационния пакет от сайта на Джумла или направо преведения на български вариант от българския Джумла! сайт. Понастоящем най-новата версия е 1.5.15, като в най-скоро време ще бъде пусната версия 1.6. Инсталационните пакети са архивирани, като можете да избирате между три варианта: .zip, .tar.gz или .tar.bz2.

Ако ще инсталирате Джумла на собствения си компютър, разархивирайте пакета в основната папка, където искате да създадете сайта си. В случай, че сте инсталирали XAMPP, това трябва да е самата htdocs или папка, съдържаща се в нея.

За хоствани сайтове папката, в която се разполагат файловете за сайта, се определя от хостинг компанията и може да има най-различни имена, напр. htdocs, public_html или нещо подобно. Ако не сте сигурни за името, най-добре попитайте хостинг компанията си. След като решите къде ще инсталирате сайта, най-добре прехвърлете първо самия архивен файл. Ако го разархивирате на собствения си компютър, ще трябва да прехвърляте няколко стотин файла – досада, която със сигурност искате да си спестите. Хостинг компанията ви би трябвало да предлага възможност за деархивиране на качени файлове – използвайте я. Ако такава опция все пак липсва, ще трябва да разархивирате пакета и да прехвърлите отделните файлове. За щастие, няма да се наложи да правите това на ръка – FTP програмите, като напр. FileZilla, могат автоматично да прехвърлят зададените им файлове.

Инсталиране на Джумла!

След като сте прехвърлили и разархивирали пакета, насочете браузъра си към адрес [име на сайта/папка в която се намира Джумла]. Намиращият се в папката файл index.php ще бъде стартиран и инсталацията ще започне.

Първата задача е да изберете езика, на който ще бъдат показани инструкциите за инсталацията.

Следва проверка от страна на Джумла дали минималните и препоръчителните изисквания за инсталиране за изпълнени. Ако възникнат проблеми, това ще ви бъде съобщено. Дори само едно от задължителните условия да не е изпълнено, инсталацията няма да може да продължи – постарайте се да отстраните проблемните места преди да опитате отново с инсталацията. Препоръчителните условия не за задължителни за инсталацията, но те са свързани с настройките по сигурността на PHP и е желателно да остраните и тези проблеми.

Ако всичко е наред, инсталацията продължава със следващия етап, който изисква от вас съгласие с условията за ползване. Приемаме, че сте съгласни и продължавате напред. Очаква ви попълване на информацията за базата данни. Видът е най-вероятно mysql, името на хоста е вероятно localhost, но хостинг компанията ви може да е избрала друго име – попълнете го. Следват потребителско име, парола и самото име на базата данни – информацията, която си записахте при създаване на базата данни. За представка на имената на таблиците можете да оставите подразбиращото се jos_, освен ако не инсталирате два или повече сайта на една и съща база данни.

Ако сте въвели вярно информацията, инсталацията продължава към следващия етап – въвеждане на информацията за FTP акаунта: потребителско име, парола, адрес на основната директория, IP адреса на хост компютъра и порта (който по подразбиране е 21). Можете да попълните полетата с тази информация, а можете да ги попълните и по-късно, от административния панел след като приключи инсталацията.

Последният етап от инсталацията касае настройки по самия сайт: име на сайта, имейл адрес на суперадминистратора, където ще бъдат изпращани всички съобщения от сайта (напр. при регистрация на нови потребители, добавяне на коментари и т.н.), потребителско име и парола за суперадминистратора – измислете достатъчно трудни за отгатване име и парола, защото всеки, който се добере до тази информация, ще има пълен контрол над сайта ви! В същия панел можете да избирате от следните възможности:

  • използване на примерни данни. Ако това е първата ви инсталация на Джумла е препоръчително да изберете тази опция. Макар че впоследствие по всяка вероятност ще изтриете тези данни, те ще ви помогнат в ориентирането ви във възможностите на Джумла сайта.
  • прехвърляне на данни от вече съществуващ сайт
  • нито едно от горните, т.е. без инсталиране на данни.

Ако всичко е преминало успешно, остава ви само една стъпка до финала – трябва да изтриете папката installation, която се намира в папката, където сте разположили всички файлове на Джумла. Това се прави от съображения за сигурност и няма да можете да влезете в сайта си преди да го направите.

След последната стъпка, можете да влезете в сайта си – или в самия сайт или в административния панел (ще ви трябват името и паролата на суперадминистратора, които попълнихте). joomla entrance, джумла вход в администрацията

С това създаването на вашия Джумла! сайт приключи успешно, честито! Разбира се, работата по написване на собствени страници и тяхното оформяне тепърва предстои. Можете да продължите със статията Джумла – общ преглед, където са разгледани основни принципи за работа с Джумла! сайта, както и най-общо са представени възможностите на административната част на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.