Home Интернет Държавни служители ще се обучават по киберразследвания

Държавни служители ще се обучават по киберразследвания

4 second read
0
0
81

Международната академия за обучение по киберразследвания започва да обучава представители на държавната администрация, НАП и други структури, каза за БТА председателят на Управителния съвет на академията Албена Спасова.

От 2009 година досега са обучени 170 съдии, прокурори и полицаи, които работят в тази сфера. Една от най-сложните дисциплини при обучението е това как се изграждат компютърни мрежи, заяви Спасова.

Дали е успешно обучението, разбираме от обратната връзка след време, посочи тя и разказа случай, при който магистрат се е допитал до академията как да постъпи при казус, в който педофил е разговарял с малко дете по интернет, а диалогът да може да бъде представен като доказателство в съда.

За разлика отпреди 10 години сега вече има много добро сътрудничество с бизнеса. В много от случаите именно бизнесът е потърпевш, коментира Спасова и посочи като пример магазините за електронна търговия или плащанията в интернет. Те често са жертва на т.нар фишинг атаки. В училищата с децата се говори за формите на измама в интернет, допълни Спасова.

Компютърните атаки стават все повече, а хакерите все по-изобретателни, като единствената им цел е поразяването на компютри и сайтове. Затова и сътрудничеството на оперативно ниво е много важно. Разбиването на анонимността на хакерите е едно от най-трудните неща пред специалистите, посочи Албена Спасова и допълни, че хакерите винаги ползват прякори и профили. Те прибягват до прокси сървъри, за да се скрие ай пи адрес. Това е начин да не се оставят следи в интернет. Друг вариант да се скрие самоличността е сайт за анонимизиране.

Сред най-честите злоупотреби в интернет са кражбите на лични данни, за да се източи кредитна карта или за разбиване на пароли в социалните сайтове. Трябва да се внимава каква информация публикуваме за себе си в интернет, посочи Спасова. Нейният съвет е да се подбират внимателно паролите. Те не трябва да са от една дума, защото се разбиват много лесно с т.нар. брут форс за около три секунди. За това е добре паролите да съдържат освен малки или главни букви – числа и символи, както и да се използват силни антивирусни програми, които да се подновяват постоянно.

Внимателното сърфиране в интернет също е начин да се предпази компютър от зловреден код. Много е трудно да се разбере дали един компютър е заразен с подобен код, посочи Спасова. Може да се провери кой и откъде е влизал и през кой ай пи адрес, но това не се прави всеки път, допълни тя.

По думите на експерта чрез забрана не може да се реши проблемът с торените. Ако ги обявим за незаконни, ще се появяват нови технологии като магнитни линкове, заяви Албена Спасова. Тя предлага в съда да могат да бъдат представяни електронни доказателства. Това според нея е една необходима промяна в нормативната уредба. Нужно е много ефективно международно сътрудничество, защото в повечето случаи компютърните престъпления са трансгранични, коментира Спасова.

Според специалиста един разговор от скайп може да е доказателство само тогава, когато се принтира и се покаже, че съществува. Има начин един файл да се качи на носител без да се манипулира разговор на файла. Ако има манипулация обаче, експертите могат да кажат дали има намеса, каза още Албена Спасова.

Източник: dariknews.bg

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Check Also

Индексация в Google мълниеносно за 60 секунди!

Днес ще поговорим за това, как да ускорите индексацията в Google на вашата нова статия. Ка…