Home Интернет Епохата „.com” си отива, задава се вълна от нови домейни

Епохата „.com” си отива, задава се вълна от нови домейни

16 second read
0
0
106

Наближава краят на епохата „.com”. Скоро светът ще използва суфикси от типа „.music”, „.miami” и „.insurance”“. Това съобщи органът, управляващ интернет домейните, който разглежда близо 2000 предложения за нови адреси.

Базираната в САЩ Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN) разкри любопитни подробности за 1930-те предложения за нови наставки на интернет адресите. Това се случи на пресконференция в Лондон. Базираният в Калифорния орган обяви, че експанзията на Мрежата, която вече има над 2 млрд. потребители по света, е довела до глад за нови имена.

Понастоящем по света се използват едва 22 домейна с широко приложение, в това число и „.com”. Сред новите предложения изпъкват имена като „.baby” и „.blog”, като по-голямата част от тях са направени от големи компании като Епъл, Мицубиши и Ай Би Ем. Според Интернет корпорацията, почти половината от молбите са подадени в Съединените щати, макар че 50% от потребителите на Мрежата са азиатци.

Общо 911 организации от Северна Америка са платили 185 000 долара, за да изготвят официални предложения. Същото са сторили 675 от Европа и 303 от Азиатско-тихоокеанския регион. Едва 17 молби за нови суфикси са дошли от Африка, а 24 – от Латинска Америка и Карибите.

Корпорацията освен това отбеляза, че 66 от предложенията са географски понятия. В това число „.nyc”, „.miami” и „.paris”. 116 пък попадат в графата интернационализирани домейни” – адреси, които не са изписани на латиница, допълва БГНЕС. „Това значи, че ако живеете в Китай или Индия, ще имате възможността да използвате Мрежата на родната ви писменост”, обясни председателят и изпълнителен директор на ICANN Род Бекстрьом. „Това ще направи Интернет по-достъпен за хората”, уточни той.

В регистъра на Интернет корпорацията може да попаднат и разширения за възрастовата категория 18+. Това са „.sex”, „.porn” и „.adult”. Шефовете на Google пък подали молба за „.YouTube”, „.Google” и „.lol” – популярният интернет жаргон за „смея се силно на глас”.

Източник: dariknews.bg
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Check Also

Индексация в Google мълниеносно за 60 секунди!

Днес ще поговорим за това, как да ускорите индексацията в Google на вашата нова статия. Ка…