Home Инсталиране на приложения за Джумла! сайт

Инсталиране на приложения за Джумла! сайт

Инсталиране на приложения за Джумла! сайт

В този урок ще разгледаме процедурата по намиране, сваляне и инсталиране на приложения – допълнителен компонент, модул или добавка, с които да разширите възможностите на своя Джумла сайт. Като конкретен пример ще използваме eXtplorer – компонент, който дава възможност за лесно управление на директориите и файловете на сайта с добре познатия интерфейс на Windows Explorer, както и за качване и сваляне на файлове за сайта.

Рецепта за известност – възможност за развитие

Изградената на модулен принцип Джумла! позволява лесното добавяне на нови функционални възможности. Независими от основния екип на Джумла! създатели на софтуер непрекъснато добавят нови и нови компоненти, модули и добавки, с които възможностите на един Джумла сайт нарастват значително.

Без съмнение популярността на Джумла до голяма степен се дължи на многообразието от подобни добавени приложения.

Ето само няколко примера за възможностите, които дават подобни приложения:

  • добавяне на картинни галерии;
  • автоматичен превод на страниците на сайта на всякакви езици;
  • статистика за посещенията на сайта в реално време;
  • създаване на архивно копие на целия сайт;
  • превръщане на сайта в онлайн магазин и т.н.

Хиляди добавки за Джумла

Страницата http://extensions.joomla.org/ е основния източник, от който можете да търсите приложение с необходимата ви функционалност. Част от предлаганите компоненти, модули или добавки са платени, но повечето са безплатни – можете да си ги свалите или направо, или след безплатна регистрация към сайта на човека/компанията-създател на програмата.

joomla extensions categoriesПърво трябва да откриете категорията, която ви интересува. Можете да ползвате менюто вляво – повечето теми съдържат в себе си подтеми, които ще станат видими след щракване върху името на основната категория. Друга възможност е да ползвате търсачката на сайта.joomla extensions search

За да направим нещата по-конкретни, нека да приемем, че се интересуваме от програма, която ще ни позволи да качваме файлове за сайта си на сървъра. Много хостинг компании предлагат контролен панел с FTP възможности, но ако същата задача може да се изпълнява от някое приложение за Джумла, можем да си спестим вписването в хостинг акаунта си или ползването на отделна FTP програма.

Понеже файлове се качват на сървър посредством т.нар. FTP протокол, в полето за търсене въвеждаме FTP. От излезлия списък преглеждаме отделните програми и от описанието, дадено от самите създатели, се ориентираме какво могат да правят тези програми.

joomla extensions extplorerДруга полезна информация е оценката на потребителите, която е получила всяка програма до момента (във формата на звездички), както и потребителските коментари (reviews). Прегледът на споделения опит от вече ползвали тази програма потребители бързо ще ви ориентира какво може да прави програмата и какви евентуални проблеми (ако има такива) може да ви създаде.

Забелязваме, че програмата eXtplorer върши точно това, което ни трябва, а също така е получила висока оценка, с много добри препоръки и е свободна (Non-Commercial). След като направим избора си, се прехвърляме към страницата за сваляне (Download) – самите файлове на приложенията обикновено се разполагат на сайта на създателя им или на специализирани сървъри за хостване на проекти с отворен код.joomla extplorer На страницата за сваляне избираме стабилната версия (в момента на писане на тази статия това е 1.6.3) и сваляме файла. Освен ако изрично не е упоменато друго, внимавайте да запазите файла на избраното приложение като архив (обикновено zip), защото именно архивът се използва за инсталация.

За да си инсталирате приложението, трябва да отидете на страницата за инсталиране в административната част на сайта си – Приложения>Инсталиране:

installation menu

На тази страница имате възможност да инсталирате приложение по няколко начина – качване на пакет (т.е. записан на вашия компютър файл), инсталиране на файл, който вече сте качили в някоя директория на сървъра или директно инсталиране от друг сайт.

В нашия случай ще инсталираме току-що сваления файл, така че ще използваме опцията Качване на пакет:

install packet

Изберете файла за инсталиране от менюто, което се появява след щракване на бутона избор на файл и след това щракнете Качване&Инсталиране. Ако всичко е наред, това е напълно достатъчно за инсталация на новия компонент – Джумла! ще качи пакета на сървъра, където се намира сайта ви, ще запише новите файлове и ще направи нужните промени в базата данни, за да стане компонента активен.

components - extplorerЗа да ползвате новоинсталирания компонент eXtplorer, посочете с мишката Компоненти от главното меню и от падащото меню изберете eXtplorer. Конкретни указания за работа с този компонент можете да прочетете в статията Управление на файлове и папки с eXtplorer.

По подобен начин се инсталират модули и добавки (plug-ins), но за да станат те активни, трябва да ги публикувате, понеже новоинсталираните модули и добавки по подразбиране са непубликувани. След инсталирането им ще ги откриете съответно в Приложения>Модули и Приложения>Добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.