Историята на възхода и падението на уебсайта Megaupload

Иимението на Ким Дотком край Оукланд © снимка: Reuters

При преглеждането на списъка с хип хоп музиканти и други прочути личности в цифровите складове на Megaupload.com, мнозина потребители може и да не забележат клипче за основателя на уебсайта.

Докато глас зад кадър гордо говори за милиардите потребители и за четири процентния дял на сайта в интернет трафика по света, една исполинска фигура в черно се появява в някакво музикално студио. „Бит по бит, това е хит, това е хит!“, избоботва основателят Ким Дотком с лек акцент, който издава немския му произход.

Хитовете обаче май вече свършиха за Дотком, известен още като Ким Шмиц и Ким Тим Джим Инвестър, който в събота прекара 38-ия си рожден ден в новозеландски затвор, след като 70 полицаи щурмуваха извънградското му имение и го измъкнаха от укрепеното помещение, където той се беше барикадирал.

Федералното бюро за разследване на САЩ, което поиска ареста му, твърди, че Дотком е измислил схема, чрез която само за няколко години е натрупал над 175 млн. щатски долара от копиране и разпространяване на музика, филми и други защитени с авторски права файлове, без да има разрешение. Американският адвокат на Megaupload твърди, че компанията, която само е предлагала възможност за складиране онлайн, „яростно ще се брани“, ще се опита да възстанови сървърите си и да продължи да работи.

Арестът е най-новият поврат в променливата история на Дотком – бивш хакер, сдобил се с първия си компютър на деветгодишна възраст. Впоследствие той натрупва богатство в интернет и дружи с музикални звезди, сред които Алиша Кийс, Уил.и.ам и Пи Диди, които се появяват на Megaupload.com с промоционални видеоклипове.

Ранен старт

Дотком е роден в германския град Кил и се казвал Шмиц. Израства в Северна Германия, като дете прави копия на компютърни игри, които продава на свои приятели, а в ранната епоха на интернет започва да прониква в чужди компютри по телефона, пише авторитетният немски всекидневник „Велт“. Шмиц не държи в тайна противоречивото си минало на хакер, когато пробил компютърните мрежи на НАСА, Пентагона и най-малко една голяма банка.

Пионерите на хакерското поколение пораснали, пораснал и Шмиц. След като през 1998 година е признат за виновен в компютърно хакерство, той забогатява, като предоставя консултантски услуги по компютърна сигурност и рискови капиталови инвестиции чрез фирмата си „Кимвестър„. Според немското списание „Шпигел“ навремето Шмиц се е хвалел, че ще стане един от най-богатите хора в света. Защо е бил толкова сигурен? „Аз съм по-умен от Бил Гейтс“, казвал той.

Ким Шмиц, който приема и името Кимбъл по името на невинно осъдения доктор Кимбъл от филма „Беглецът„, става широко известен с разточителния си начин на живот и с компютърните си умения.

За кратко става част от постоянното присъствие на приемите на новобогаташите в Германия и създава заснет с ръчна камера филм, озаглавен „Кимбъл отива в Монако„. Исполинът Шмиц, който е висок около два метра и тежи над 130 кг, често се появява в германските таблоиди с бързите си коли и в компанията на манекенки.

Уебсайтът на Шмиц съдържа снимки на неговите състезателни автомобили, как стреля с пушка или лети по света с частния си самолет за луксозни почивки. „Аз се отнасям към парите по различен начин от тези, който предпочитат да ги трупат“, казва той пред „Харалд Шмид шоу„, популярно в Германия късно вечерно ток шоу. „Предпочитам да ги харча и много да се забавлявам.“

Документален филм на телевизия Ер Те Ел за незаконното рали „Гъмбол 3000“ през 2001 година показва как Шмиц по време на руския етап от състезанието кара с 240 км/час автомобил „Мерцедес“ с мощност 480 конски сили. На един кадър той се смее, когато негов съперник е спрян от полицията във Финландия. „Нашето състезание е изключително“, казва той, ликувайки.

Шмиц обича да привлича вниманието с ексцентрични прояви като обявяването на 10 милиона долара награда за информация, която да доведе до залавянето на Осама бин Ладен.

Името Дотком

Но през 2002 година той е осъден след най-големия съдебен процес в историята на Германия заради използване на вътрешна информация.

Прокуратурата твърди, че Шмиц е купил дялове в онлайн компания и е повишил цената на нейните акции, обявявайки намерение да инвестира в нея милиони, за да я спаси от несъстоятелност. След като продава дяловете си с печалба, той избягва в Тайланд, но е арестуван и депортиран. Съд в Мюнхен го осъжда на 20 месеца условно и 100 000 евро глоба.

След присъдата Шмиц изчезва от погледа на широката общественост и се появява отново след две години в Нова Зеландия, законно променил името си на Дотком.

Настанява се със семейството си в имение край Оукланд, което струва милиони, и получава статут на постоянно пребиваващ, след като обещава да инвестира най-малко 10 милиона новозеландски долара (8 млн. щатски долара) в Нова Зеландия. Наетото от него имение с площ 20 хектара в хълмист район северозападно от Оукланд е едно от най-големите и най-скъпите в страната – с добре поддържана морави, фонтани, басейни, алеи с палми и солидна охрана.

Миналата година в интервю за оукландския вестник „Ню Зийланд хералд“ Дотком казва, че постоянното пребиваване ще позволи на него, на съпругата му Мона и трите им деца да живеят в страна, която ще стане „едно от малкото райски кътчета на Земята„.

„Може да съм една от най-колоритните личности, която Нова Зеландия е виждала, но имам добри намерения и бих желал да видя Нова Зеландия да процъфтява с целия си потенциал“, казва той. Твърди се, че Дотком е платил 500 000 щатски долара за мащабното новогодишно шоу с фойерверки над Оукланд, което той и Мона наблюдавали от частния си хеликоптер.

ФБР оценява, че през 2010 година Дотком лично е печелел по 115 000 щатски долара дневно от своята империя. В списъка на имуществото, което предстои да бъде конфискувано, има близо 20 луксозни автомобила, включително розов „Кадилак„, пример за разточителен начин на живот, на който може би ще бъде сложен край.

Дотком и още трима обвиняеми се явиха пред съда, който отказа да освободи главния подсъдим под гаранция. Съдът ще обяви решението си за гаранцията най-късно в сряда. Задържаните по случая може да бъдат екстрадирани в САЩ.

Въз връзка с разследването срещу Megaupload.com в Германия е бил арестуван 39-годишният германски гражданин Свен Екстернах, а в Холандия – 32-годишният естонец Андрус Ном. Издирва се още словакът Юлиус Бенчко. (БТА)

Източник: dariknews.bg

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Check Also

Индексация в Google мълниеносно за 60 секунди!

Днес ще поговорим за това, как да ускорите индексацията в Google на вашата нова статия. Ка…