Home Интернет Краят на торент ерата и началото на магнет линковете

Краят на торент ерата и началото на магнет линковете

13 second read
1
0
144

Краят на торент ерата и началото на магнет линковете

Когато преди няколко години торент технологията навлезе в България, хората трудно отвикнаха да свалят директно от сайтове като free.techno-link и free.evro.net. Постепенно обаче този тип директни тегления беше забранен, сайтовете бяха затворени, а потребителите трябваше бързо да се научат да ползват торенти, което се оказа съвсем проста задача. От ГДБОП на няколко пъти вдигаха мерника на торент сайтовете, но в крайна сметка разбраха, че в случая не става дума за никакво нарушение на закона, както и в почти всички развити страни по света. Дойде обаче време за спорното споразумение ACTA, протестите започнаха отново, но този път потребителите са с един ход напред.

Запознайте се с новите магнет линкове. По своята същност те много напомнят торентите, но имат няколко големи различия спрямо предшествениците си в интернет еволюцията. Какви са те обяснява Димитър Ганчев – главен секретар на Интернет-общество България и един от пионерите на глобалната мрежа у нас:

В досегашните системи за обмен на файлове между потребителите имаше три основни елемента. Единият е уебсайт, от който потребителите свалят .torrent файл. Другият елемент е самият .torrent файл, в който се съдържа информация за оригиналните файлове, на какви части са разделени и кой е адресът на тракера, което пък е третата част от системата. Тракерът служи, за да пази при себе си информация за това кой потребител в мрежата какви файлове има при себе си. С магнет линковете отпадат последните две точки. Отпада необходимостта от .torrent файл и съответно отпада необходимостта от тракер. Това нещо се получава, тъй като всеки потребител в мрежата вече играе ролята на тракер и пази информация за това кои са останалите потребители в мрежата и какви файлове имат те.

От гледна точка на потребителите няма някаква промяна в начина, по който те работят, има промяна в начина, по който работи системата отдолу, тъй като вече няма една централна точка, която да пази при себе си информация за това кои са потребителите и какво споделят те.

Веднъж качен, на един такъв файл не може да му бъде спряно съдържанието?

Не, няма как. Веднъж създаден и разпространен един могнет линк, той не може да бъде спрян и това е основната причина, поради която е въведена тази система. Старата система с тракерите позволява когато един торент файл бъде махнат от тракера, с него да се маха и информацията за това кои са останалите потребители, които споделят файловете, описани в този торент файл. В момента тази информация няма как да бъде махната, защото тя е при самите потребители. Другата съществена разлика е, че магнет линковете представляват само линк, не представляват файл. Не е нужно да бъде даунлоудван, той може да бъде преместван само с copy/paste, което на практика означава, че дори собственикът на сайта, в който е бил публикуван този линк, няма как да знае дали вие сте го отворили или не. Освен това вие можете да си го разпращате и по скайп, можете да го публикувате и във вестник например.

Досегашните програми, които се използваха за работа с торент файлове, може ли да се използват и с магнет линковете или е нужен друг софтуер?

Могат, просто трябва да им се обновят версиите. Версиите, създадени през последната една година могат. Така че потребителите просто трябва да си ъпдейтнат версията с текущата.

Боравенето с такива линкове изобщо не е сложно и веднъж разпространени, те не могат да бъдат свалени от тракера за разлика от торентите. Въпрос на време е тази система да проработи и в България.

Прави ми впечатление, че българските сайтове въвеждат системата с магнет линкове паралелно на тази с торент файловете, същото направиха и големите световни тракери, за да свикнат потребителите. Дали ще се откажат от .torrent файловете не знам, може би всичко зависи от това дали има необходимост да се откажат или не. Може би ако бъдат притиснати от правителствата. Знаете, през годините винаги е имало най-различни форми на опит от страна на правителствата да налагат някакви ограничения в интернет, включително и спрямо на торент сайтовете. Ако им бъде ограничен достъпът до торент файловете, сигурно просто ще ги спрат. Така или иначе аз виждам в това една подготовка за време, когато в интернет ще бъдат въведени някакви ограничения, които ще пречат на свалянето на торент файлове.

Смятате ли, че тази промяна идва едновременно с дискусиите за споразумението ACTA, има ли някаква връзка?

Разбира се, че има връзка. Промяната не е пряко следствие от ACTA, но е пряко следствие от натиска, който правоносителите и правоохранителните органи оказват върху торент сайтовете, въобще върху интернет. Те оказват същия натиск и върху политиците, както може да се види, за да приемат съответните закони. Така че и едното, и другото са резултат от усилията на развлекателната индустрия.

Засега по-големите тракери предлагат възможност за сваляне и на магнет, и на торент файлове. Въпрос на време е цялата торент система да остане в историята, заместена от нов и по-бърз механизъм, който не може да бъде спрян, след като веднъж се разпространи.

Източник: dariknews.bg
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Интернет

One Comment

  1. deoo

    23.04.2012 at 10:57

    За мен тези магнитни линкове а гола вода.Бих ги признал ако нямаше пак някакъв сървър за да бъдат обвявани.За мен магнитен линк е, създаване чрез µTorrent но да не се обявява някъде и човек който търси даден файл чрез браузъра или търсачка да може да го открива. Или след като го е създал да може да дава този магнитен линк на свой познат за да го изтегли.Иначе е преливане от пусто в празно.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Check Also

Индексация в Google мълниеносно за 60 секунди!

Днес ще поговорим за това, как да ускорите индексацията в Google на вашата нова статия. Ка…