Home Невенът – лечебни свойства

Невенът – лечебни свойства

Оранжево-жълтите цветчета на невена красят градините пред много къщи, а в диво състояние може да се видят и по сметищата.
Това растение е своеобразен барометър – ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени, значи, че през деня ще вали.Има различни видове невен – с по-пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но всичките с еднаква лечебна сила.
Невенът цъфти от юни до късна есен.

  • В народната медицина се използва цялата надземна част -цветове, стъбла и листа. Трябва да се бере обаче при силно слънце, тъй като тогава лечебната му сила е най-голяма. Може да се използва и пресен, направо от градината, стига да не го е попарила сланата.
  • Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Като кръвопречистващо растение той е най-доброто средство при жълтеница.
  • Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне или следоперативни. Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката.
    При генитални гьбични заболявания помагат промивки и бани. При контузии рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода.
  • Пигментация на кожата, старчески петна и грапави кожни образувания могат да изчезнат, ако продължително време се мажат по няколко пъти на ден с прясно изцеден сок от невен. Сокът от пресни дръжки лекува брадавици и краста.
  • Вътрешно под формата на чай растението се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство.
    Чай от две равни чаени лъжички цветчета на чаена чаша вода е отлично средство при запек. Същата отвара се дава и при глисти.
  • Как да си приготвим:
    • Запарка.
      Една супена лъжица билка се залива с 250 мл кипяща вода, кисне 5 минути и се прецежда. Чаят се изпива топъл, без да се подслажда.
    • За промивки се запарват 2 супени лъжици от билката с 500 мл вода.
    • Тинктура.
      100 г (една пълна шепа) цветчета се заливат с 1 литър домашна ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или на топло място. За регулиране на менструацията се препоръчват по 30 капки дневно, които се вземат наведнъж.
    • Мехлем.
      Четири препълнени шепи ситно нарязани цветове, стъбла и листа се изсипват в 500 г сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоносимост към свинската мас мехлемът може да се приготви със зехтин.
    • Бани.
      Четири препълнени шепи прясна или 100 г суха билка се накисват в 3 литра студена вода за една нощ. На следващия ден водата се подгрява и екстрактът се прибавя към нея за баня. Банята продължава 20 минути, като водата трябва да стига над бъбреците.

По материали от интернет

Р.Савова-Розали

rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.