Home Интернет Оставиха в ареста основателя на Megaupload

Оставиха в ареста основателя на Megaupload

9 second read
0
0
17
Оставиха в ареста основателя на Megaupload

Основателят на уебсайта за споделяне на обемисти файлове Megaupload.com бе оставен в ареста с решение на съд в Нова Зеландия. Той отхвърли обвиненията в пиратство по интернет и пране на пари и заяви, че властите се опитват да го очернят, предаде Ройтерс.

 

Ким Шмиц © снимка: БГНЕС 

Прокурорката Ан Тухи заяви, че освобождаването на Ким Дотком – немец, който се казва Ким Шмиц – е крайно рисковано, защото се смята, че той има достъп до финанси, разполага с няколко самоличности и има криминално досие. „ФБР смята, че установените суми едва ли изчерпват всички банкови сметки в чужбина, притежавани от г-н Дотком“, каза прокурорката.

Адвокатът на заподозрения заяви пред съда, че няма опасност той да се укрие или да възобнови бизнеса си, тъй като сътрудничи на правосъдието, паспортите му са иззети, а авоарите му са замразени. „Той не е човек, който ще премине незабелязан през нашите митнически и имиграционни контролни пунктове“, каза адвокатът Пол Дейвисън за клиента си Ким Шмиц – бивш хакер с ръст около 2 метра и тегло над 130 килограма.

Съдията Дейвид МакНотън заяви, че искането за пускане под гаранция е прекалено сложен казус, за да бъде взето незабавно решение, пише БТА. Магистратът добави, че ще огласи писмено решението си не по-късно от сряда.

Ким Шмиц, наричан още Ким Тим Джим Инвестър, прекара 38-годишния си рожден ден в събота в новозеландски затвор, след като предния ден 70 полицаи атакуваха имението му и го измъкнаха от помещение, в което се бе барикадирал. В същата операция в Нова Зеландия бяха задържани още трима души, посочва Ройтерс. Руският информационен портал Лента.ру допълва, че въз връзка с разследването срещу Megaupload.com в Германия е бил арестуван 39-годишният германски гражданин Свен Екстернах, а в Холандия – 32-годишният естонец Андрус Ном. Издирва се още словакът Юлиус Бенчко.

Американското ФБР, по чиято заявка бе извършен арестът на Ким Шмиц, твърди, че той е създал схема, чрез която за няколко години е спечелил над 175 милиона долара, като незаконно е копирал и разпространявал музика, филми и други файлове с авторски права.

Кампанията срещу Megaupload.com съвпадна с дебат във Вашингтон по два законопроекта в Конгреса срещу интернет пиратството. В петък американските законодатели отложиха гласуването след масирана протестна акция на интернет компании срещу законопроектите, които според тях ще наложат цензура. Освен това в знак на отмъщение международна група хакери атакува уебсайтовете на американското министерство на правосъдието и на водещи компании и организации от музикалната и филмовата индустрия.

Източник: dariknews.bg

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Check Also

Индексация в Google мълниеносно за 60 секунди!

Днес ще поговорим за това, как да ускорите индексацията в Google на вашата нова статия. Ка…