Home Бази данни: същност и употреба

Бази данни: същност и употреба

Бази данни – удобно подредена информация

Бази данни се използват повсеместно в интернет за съхраняване на най-разнообразна информация: онлайн речници и енциклопедии, библиотечни каталози, данните за сметките на вложители в банки, милионите индексирани от търсачките интернет страници, каталози на фирми за онлайн търговия и какво ли още не.

Какво прави базите данни толкова популярни? Информацията в базите данни е подредена по определен начин, което прави възможна компютърната й обработка. Например най-разпространените в интернет релационни (от англ. relation – връзка) бази данни подреждат въведената в тях информация под формата на таблици. Всяка таблица си има редове, колони и номера на редовете, много наподобяващи таблица на Excel. Всъщност, много релационни бази данни позволяват непосредствено въвеждане на данни от таблици на Excel.

Един малко по-конкретен пример за релационни бази данни са таблиците с имена и пароли на регистрираните към един сайт потребители. Ако влизате за пръв път в един сайт, който изисква регистрация, от Вас се очаква да попълните бланка с лични данни, потребителско име и парола. Тези данни се съхраняват в базата данни като ред от таблица, съдържаща информация за всички регистрирани потребители. Част от тази таблица би могла да изглежда така:

Номер Име Професия Потребителско име Парола
34 Петър Драгостинов физик Petrino U235Pu239
35 Цанка Стефанова детска учителка Pipilota Korekoredut
36 Иван Костадинов строител Sizif mistEriya
37 Петя Тончева поетеса Oblacheto spi-ezeroto

Ако по-късно решите да посетите отново дадения сайт, трябва да въведете потребителското си име и парола. Можете да получите право на достъп до сайта само ако компютърът открие съвпадение между въведените от вас потребителско име и парола и записаните в базата данни.

Системи за управление на бази данни

За да бъдат полезни базите данни, е необходим начин за обработка на съхранената в тях информация. Тази задача се изпълнява от компютърни програми – т.нар. системи за управление на бази данни. Има голям брой подобни програми: MySQL, Access, Oracle, dBase, Microsoft SQL Server и др. Всяка си има своите особености, но като цяло всички изпълняват основни фукнции: създаване, обработка, редактиране и изтриване на данни от базата данни.

Една от най-популярните системи за управление на бази данни е MySQL. Програмата е много стабилна, защитена и способна да поддържа огромни бази данни, каквито са например акаунтите на милионите потребители на Facebook или индексите на Google. Освен всичко това, MySQL е безплатна за ползване и повсеместно разпространена: ако хостинг компанията Ви предлага използване на бази данни, почти със сигурност MySQL е сред предложените варианти.

Бази данни и PHP

MySQL може да се управлява непосредствено с SQL команди, подавани например чрез работещия в интернет инструмент за MySQL администриране phpMyAdmin. Друг много популярен начин за управление на MySQL е използването на езика за програмиране PHP. Комбинацията MySQL-PHP може да стои зад такива приложения като книга за гости, вече споменатата регистрация в сайтове, Facebook или популярните системи за управление на съдържание (CMS) като Joomla! и Drupal.

PHP Ви дава възможност динамично да управлявате съдържанието на базата данни. Нека примерно сайтът Ви да съдържа енциклопедични статии на спортни теми. Ако не се чувствате специалист по всички спортове, можете да оставите възможност на потребителите да редактират вече написаните или да добавят нови статии (както се сещате, става дума за нещо от рода на Уикипедия). Това можете да направите с подходяща PHP програма, която да указва въведените от потребителите корекции да се записват в базата данни със спортни статии.

Освен енциклопедични статии (Уикипедия), потребителите биха могли да добавят видео (YouTube) или новини (Digg). Благодарение на възможностите, които дават PHP и MySQL, сайтът Ви може да се разраства, да бъде динамичен, накратко да се ползва от всички предимства, които има едно колективно дело.

В заключение, базите данни и инструментите за тяхното управление са едни от Вашите най-добрите помощници в изграждането и популяризирането на сайта Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.