Home Какво може да прави PHP?

Какво може да прави PHP?

Какво може да прави PHP?

Всичко. PHP е насочено основно към писането на скриптове от страна на сървъра, така че, можете да правите всички, което може да се направи с която и да е CGI програма, като например приемане на данни от формуляр, генериране на динамично съдържание за страници или изпращане и получаване на бисквитки. А PHP може да върши и много други неща.

Има три основни области, в които се използват PHP-скриптове.

Скриптове от страна на сървъра. Това е най-традиционното и най-основното поле за действие на PHP. PHP-анализатора (CGI или сървърен модул), уеб сървър и уеб браузър. Трябва да имате уеб сървър с активирана инсталация на PHP към него. Може да осъществявате достъп до изхода от PHP-програмата с уеб браузър, преглеждайки PHP-страницата посредством сървъра. Всички тези неща могат да се пуснат и на домашния ви компютър, ако просто искате да експериментирате с програмирането на PHP. За повече информация вижте инструкциите за инсталиране.
Скриптове от командния ред. Може да създадете PHP-скриптове, които да се изпълняват без сървър и браузър. За тази цел ви е необходим само PHP-анализатор. Този начин на употреба е идеален за скриптове, които трябва да се изпълняват периодично посредствено cron (при *никс или Линукс) или Task Scheduler (под Windows). Такива скриптове могат да се използват и при задачи свързани с проста обработка на текст. За повече информация, вижте раздела за използване на PHP от командния ред
Създаване на настолни приложения. Вероятно PHP не е най-добрия език за създаване на настолни приложения с графичен потребителски интерфейс, но ако го владеете много добре и искате да се възползвате от разширените му възможности във вашите приложения от страна на клиента, може да използвате PHP-GTK. Също така, по този начин можете да създавате многоплатформени приложения. PHP-GTK е разширение, което не е налично в основната дистрибуция на PHP. Ако се интересувате от PHP-GTK, вижте » официалния му уеб сайт.
PHP може да се използва на всички по-известни операционни системи, в това число Линукс, много Юникс варианти (включително HP-UX, Solaris и OpenBSD), Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS, а вероятно и други. Също така PHP поддържа по-голяма част от съвременните уеб сървъри. Това включва Apache, Microsoft Internet Information Server, Personal Web Server, сървърите Netscape и iPlanet, Oreilly Website Pro server, Caudium, Xitami, OmniHTTPd, и много други. За по-голяма част от сървърите PHP разполага с модули, а за другите поддържайки CGI стандарта, PHP може да работи като CGI процесор.

Така с PHP имате свободата да изберете операционна система и уеб сървър. Освен това, ви е предоставена възможността да изберете да работите с процедурно програмиране, обектно-ориентирано програмиране, или смесица от двете. Въпреки че, не всяка стандартна възможност на ООП е реализирана в PHP 4, много библиотеки и големи приложения (включително и PEAR библиотеката) са написани единствено и само обектно-ориентиран код. С PHP 5 са коригирани някои слабости свързани с обектно-ориентираните възможности на PHP 4 и е въведен един завършен обектен модел.

С PHP вие не сте ограничени само в генерирането на HTML. Възможностите на PHP включват генериране на изображения, PDF файлове и дори Flash анимации (посредством libswf и Ming), които се генерират в реално време. Също така може да генерирате всякакъв текст, като например XHTML и всякакъв друг XML файл. PHP може автоматично да генерира тези файлове и да ги съхрани във файловата система, вместо да ги извежда на екрана, създавайки по този начин кеш от страна на сървъра за динамичното ви съдържание.

Една от най-сериозните и значителни възможности на PHP е поддръжката на широк набор от бази от данни. Създаването на уеб страници използващи бази от данни е изключително лесно. По настоящем се поддържат следните бази от данни:

Adabas D
dBase
Empress
FilePro (само четене)
Hyperwave
IBM DB2
Informix
Ingres
InterBase
FrontBase
mSQL
Direct MS-SQL
MySQL
ODBC
Oracle (OCI7 и OCI8)
Ovrimos
PostgreSQL
SQLite
Solid
Sybase
Velocis
Unix dbm

Също така, разполагате и си разширение за абстракция на бази от данни (нарича се PDO), което ви предоставя прозрачно използване на всички бази от данни поддържани от това разширение. Освен това, PHP поддържа ODBC, Open Database Connection стандарта, така че, може да осъществявате връзки с други бази от данни, които поддържат този световен стандарт.
PHP също така поддържа комуникация с други услуги посредством съответните протоколи, като LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (при Windows) и още много други. Също така може директно да отваряте мрежови сокети и да осъществявате достъп посредством някой друг протокол. PHP също така има поддръжка на WDDX обмяна на данни, виртуално между всички езици за уеб програмиране. Говорейки за взаимосвързаност, трябва да се спомене, че PHP поддържа инстанцииране а Java обекти и възможността за прозрачното им използване като PHP обекти. Също така можете да използвате CORBA разширението, за осъществяване на достъп до отдалечени обекти.

PHP разполага с изключително удобни възможности за текстообработка, от разширени POSIX или Perl регулярни изрази, до разбор на XML документи. За осъществяване на достъп и извършване на разбор на XML документи, PHP 4 поддържа SAX и DOM стандартите, като също така може да използвате и XSLT разширението за преобразуване на на XML документи. При PHP 5 всички XML разширения са стандартизирани, на базата на libxml2, а с добавянето на SimpleXML и XMLReader поддръжката, значително е разширен набора от възможности.

Накрая, но не на последно място, разполагаме с други интересни разширения, като mnoGoSearch функциите за търсещата машина, функциите за ICQ Gateway, много помощни инструменти за компресия (gzip, bz2, zip), календарни преобразувания, преводи…

Както забелязвате, тази страница не е достатъчна, за да се опишат всички възможности и предимства на PHP. Прегледайте информацията за инсталиране на PHP и частта Справочник на функциите за повече информация относно споменатите по-горе разширения на PHP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.