Home Какво е .torrent файл?

Какво е .torrent файл?

Последните две години торентите станаха доста популярна система за обмяна на файлове, но все още неясна за повечето обикновенни интернет потребители. Многото непознати термини, разнообразието от клиентиски програми, както и непрекъснато увеличаващият се брой на торент сайтовете са в основата на това. Ще се опитам да разесня в общи линии, какво точно представляват torrent системите, какво е tracker, какво е .torrent файл, peer, leecher, seeder, torrent client, както и принципа му на действие.

Торент клиент, нужен софтуер

Това е програмата, която инсталирате на своето РС, чрез нея се стартират .torrent файловете, които предварително сте свалили от торент сайтовете. Напрактика това е единственият софтуер, от който се нуждаете. Съществуват много програми, всички са малко или много различни и е въпрос на вкус, която точно ще ви хареса. Аз лично препоръчвам uTorrent, тя е много малка, много лесна за употреба, не хаби много ресурси и най-важното работи безпроблемно. Освен нея може да пробвате и BitComet, но е възможно да имате проблеми с нея. За хора с по-мощни компютри, които има нужди от по професионален клиент единственият избор е Azureus. След като свалите и инсталирате избраната от вас програма сте готови за следващата стъпка.

Сваляне на торент, сийдване, лийчване, коефициент и други особености

Първо ще разесня непознатите термини. Seeder (сийдър) е човек, който е свалил или притежава даден файл на 100% и в момента е в ъплоадващ (сийдващ) режим. В този случай, той споделя въпросният файл с всички останли хора, които искат да го свалят. Разбирасе на колко от тях пряко ще достави парчета от файла и с каква скорост, зависи от много фактори, като настройки на торент клиента и възможностите на самата му интернет връзка. Leecher (лийчър) е човек, който не притежава (не е свалил) целият файл (файлове) и в момента е в даунлоад (свалящ) режим. Той сваля различни парчета от файла от различни сийдъри и лийчъри, като освен това качва (сийдва) на останалите лийчъри, тези части, които вече е свалил и по този начин всички задружно обменят различни части от желаният файл, докато не го свалят изцяло. След като вече сте свалили нещо е желателно да продължите да го качвате (сийдвате) докато коефициента ви не стане над единица и/или не се съберат достатъчно други сийдъри, които да захранват останалите лийчъри. Peers (пийъри) – това е общият брой на сийдърите и лийчърите, примерно един торент има 10 сийдъра и 20 лийчъра, тогава общият брой на пийърите ще бъде равен на 30. Колкото повече пийъри и сийдъри има даден торент, толкова по-бързо би трябвало да го свалите. Общият принцип на цялата торент система е “дай за да получиш!” и “колкото повече даваш, толкова повече ще получаваш!”, понеже съществува възможноста даден торент да остане без сийдъри, заради хора, които са егоисти и които след като си набавят това, което им трябва, не го споделят с останалите се въвежат и коефициентите. Те не се отчитат навсякаде, но в много сайтове са въведени и тези, които одържат нисък коефициент получават наказания – огнаничения или дори забрана за сваляне и достъп до сайта (ban). Коефициента се изчислява, като съотношението между, свалена и качена информация. Примерно ако сте качили 1 гигабайт и сте свалили 2, ще имате коефициент 0.5, ако сте качили 2 и сте свалили 1, ще имате коефициент 2. Колкото повече качвате, толкова по-висок ще бъде общият ви коефициент. За добра стойност се смята над единица, като е желателно да се стараете да подържате възможно най-високи стойности. Различните сайтове предлагат различни стимули за подържането на високи стойности от техните потребители, като система от рангове при която, над определена стойност приминавате в друга потребителска група с повече права и възможности или получавате достъп и до други ресурси. Отностно скоростите те зависят от броят на пийърите и техните ъплоад скорости, както и от вашата даунлоад скорост. Например, ако сваляте от човек, който се намира в другият край на света то скороста ще бъде по-ниска отколкото ако сваляте от някой съсед например. В случаите, в който сваляте от един или повече хора, които са във вашата lan мрежа (ако ползвате lan достъп до интернет), скороста може да достигне максимални стойности, в зависимост от типа на връзка, който ползвате

Същност и основни понятия


Тук ще напишем какво всъщност е торент файлът, на какъв принцип работи p2p (peer to peer) споделянето и защо става все по – известен начин за разпространение на файлове из цял свят. Ще се опитаме с най – прости думи да разясним за какво става въпрос, защото от обясненията в най – големите и известни тракери някои хора не схващат много.

Какво е .torrent файл?

Това е файл с малък размер (15-30 KB) който ще послужи за връзка между вас и останалите участници в p2p споделянето. Прави се със обикновен торент клиент, но за това малко по – късно.

Същност на торент споделянето.

Да кажем, че имате филм на твърдия си диск. Нека това да бъде Матрицата. В директорията, в която е филмът, имате файловете Matrix.avi и Matrix.sub. Когато направите торент файл от тази директория и той бъде качен в даден тракер, той ще бъде свален от хората, които искат да гледат филма. Когато Вашият торент, с име Matrix.torrent, бъде пуснат в торент клиент, човекът който го е пуснал вече сваля директно от вас. Вие не качвате филма никъде, а той просто си стои на твърдия Ви диск. Когато човекът е заредил торента в торент клиента си, клиентът му се е свързал с торент тракера и е получил информация как да се свърже с Вашия компютър. Същото става и когато Вие свалите някой торент файл. След като заредите файла в торент клиента си, той се свързва с тракера, който поддържа торента и извлича информация за всички хора, които го сийдват. Така Вие можете да се свържете към тях и да изтеглите желаните файлове.

Seeder, leecher, peer…

Seeder – това е човекът, който вече е свалил филма, играта и т.н.(каквото представлява даденият торент файл) и от него свалят другите хора.
Leecher – човекът който в момента сваля дадения файл от seeder-ите.
Peer – общо казано това може да бъде преведено като клиент. За да стане по – ясно давам пример: 1695 сийдър(и), 153 лийчър(и) = 1848 пиър(и) общо. Просто това е сборът на хората, които свалят и качват дадения файл.

Uploader

Това е човек, на който са дадени права да качва .torrent файлове на даден тракер. Не си мислете, че по принцип като се регистрирате в някой торент сайт ще можете да качвате веднага, въпреки че при нас е точно така. Обикновено от Вас се изисква да покривате дадени условия и чак тогава да бъде повишен рангът Ви в Uploader.

Защо торент споделянето е толкова известно и използвано?

Торент тракери има може би хиляди и ще има още повече с времето. Това е един от най-лесните и удобни начини за теглене на каквото и да е. Най-голямото предимство може би е фактът, че на един сървър може да се качат огромен брой торенти, защото самият .torrent файл е както казахме с много малки размери. Торент тракерите са направени така, че да съдържат и описание на дадения торент, който ще теглите и други подробности, което прави този начин още по-удобен и привлекателен.


2 коментара

 1. Веси Димитров

  23.02.2015 at 19:28

  Благодаря за статията Ви,но имам въпрос,ако може: Как да изтегля серия след серия от голям сезон-например 20 серии?

  Reply

 2. димитър димов цанев

  08.04.2015 at 1:11

  Dd

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.