Home Какво представлява PHP?

Какво представлява PHP?

PHP (рекурсивно съкращение от PHP: Hypertext Preprocessor) е широко използван скриптов език с отворен код, предназначен за обща употреба, който е изключително удобен за уеб разработки и може да се вгражда в HTML.

Добре, но какво означава това? Пример:

Example #1 Въвеждащ пример

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<title>Пример</title>
</head>
<body>

<?php
echo "Здрасти, аз съм PHP-скрипт!";
?>

</body>
</html>

Вместо множество команди, които извеждат HTML (като при C и Perl), PHP-страниците съдържат HTML с вграден код, който прави „нещо“ (в нашия случай извежда „Здрасти, аз съм PHP-скрипт!“). PHP-кодът се огражда със специални инструкции за начало и край на обработката <?php и ?>, които ви позволяват да преминавате и излизате от „PHP режима“.

Това, което отличава PHP от примерно клиентски JavaScript, е че кодът се изпълнява на сървъра, генерира HTML, който се изпраща към клиента. Клиентът ще получи резултата от изпълнението на този скрипт, но няма да знае какъв код е генерирал този резултат. Дори можете да конфигурирате уеб сървъра си да обработва всички HTML-файлове с PHP и тогава няма как потребителите да знаят какво правите зад гърба им.

Най-хубавото нещо при използването на PHP е, че е изключително лесно за новаци, а разполага с много разширени възможности за професионалния програмист. Не се притеснявайте от четенето на дълги списъци с възможности. Много бързо можете да влезете в крачка и до няколко часа да започнете да пишете прости скриптове.

Въпреки че, програмирането на PHP е насочено основно към писането на скриптове от страна на сървъра, с него могат да се правят много други неща. Повече за това може да прочетете по-долу, в секцията Какво може да прави PHP?, или да прескочите направо към уводния урок, ако се интересувате само от уеб програмиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.